יום שבת, 8 באוגוסט 2020

גושגיזדה - הסמבוסק של הבוכרים (מתכון של סבתא של עידן יניב)



בחיי ,למרות שעברו 27 שנים ,אין לי מושג עדיין איך בדיוק נכון לכתוב/להגות את השם של  הסמסה  הסמבוסק של הבוכרים 
גרתי בתל כביר לפני  המון  שנים שמעתי גוזגוז'ה וחלק אמרו גושגשה ואני אומרת גושגיזדה
אבל מה זה חשוב  העיקר שזה המאפה הכי טעים שיש -ואני לא משוחדת כי אני לא מהעדה הזו
העליה הבוכרית הגיע לשכונתי ,תל כביר בשנות ה80 וגם אני התאהבתי במאכלים שלהם
יש המון מתכונים למאפה הזה אבל כשראיתי את המתכון לפני 15 שנה, מתכון שפרסם הזמר עידן יניב
מתכון של סבתו הבוכרית ידעתי שזה המתכון המושלם
במתכון יש חומץ (שעושה נפלאות בבצק) וגם מי סודה




המצרכים
--------
1 ק"ג קמח
1 כף מלח
1 כף סוכר
שלושת רבעי כוס חומץ
שלושת רבעי כוס שמן קנולה
1 ביצה
2 כוסות מי סודה
חצי כפית כורכום(אני ויתרתי)

למילוי
1 ק"ג בשר בקר חתוך לקוביות קטנות(הכי טעים עם אנטריקוט). זה החלק הכי קשה לחתוך
למרות שבמתכון לא מצויין הוספתי גם חתיכות שומן כבש
 1 ק"ג בצל חתוך לקוביות קטנות(בגלל ילדיי אני שמתי לא הרבה בצל, אבל אל תפחיתו)
1 כף שטוחה כמון(אני שמתי כפית)
מעט זרעי כמון
מלח
פלפל שחור
רבע כוס שמן זית (אני שמתי שמן רגיל)

לציפוי
-----
ביצה טרופה
גרגירי קצח


שמים בקערה את הקמח מוסיפים את כל המצרכים להכנת הבצק
לשים הכל יחד עד שהבצק יוצא דביק ביד ורך
שמים את הבצק בקערה ומשאירים בטמפרטורת החדר במשך 15 דקות

המילוי-מערבבים בקערה נפרדת את הבצל עם המלח 
מחכים כמה דקות ואז סוחטים היטב את הנוזלים 
מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב 
לא מבשלים או מטגנים את הבשר . הוא צריך להיות חי והוא יתבשל עם האדים במאפה בתנור

ההכנה
-----
חותכים את הבצק ל8 חלקים ולשים אותם לכדורים
מרדדים כל כדור בנפרד במכונת פסטה או במערוך 
לפרוש כל בצק על שולחן מקומח וחותכים לריבועים בגודל 15*15
אני עשיתי יותר קטנים


לוקחים 3-4 כפות מהמילוי ומניחים במרכז המרובע
סוגרים את הבצק במרובע לצורת מעטפה
מסדרים את הסמבוסק בתבנית אפייה מורחים את פני הבצק בביצה ומפזרים קצח
מחממים תנור מראש ל180 מעלות ואופים כ45 דקות או עד שמשחים ומקבל צבע
חשוב מאוד להניח את התבנית במרכז התנור




4 תגובות:

  1. האם ניתן למלא עם גבינה או משהו אחר מלבד בשר?תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. הבצק מתאים לכל סוג מילוי

      מחק
    2. האם הבשר עובר טיגון מוקדם יותר או ישר מערבבים וממלאים? תודה

      מחק
    3. הבשר חי ולא עובר שום טיגון..הוא יתבשל במאפה עם האדים ויהיה טעים

      מחק